februari 29, 2024 Av Admin 0

Strössla till valpen!

Har du någon gång försökt att kalla in din valp när den är upptagen med att nosa på något? Det brukar vara väldigt svårt eftersom valpen plötsligt inte verkar uppmärksamma att du finns. 

 

Med övningen “Strössla” skapar vi en ätbar lukt som kan hjälpa oss massor i vår träning. Att strössla kan till exempel vara användbart vid hundmöten, på kursen, att få valpen att stanna hos dig efter en inkallning eller helt enkelt att avleda den från att göra ett sämre val. I den här artikeln ska vi förklara hur du använder dig av strösselövningen. 

 

  • Välj ett ord som du vill att valpen ska förknippa beteendet med. Några exempel är strössla, nosa, lukta, leta eller städa. Försök undvika ordet sök, då vi människor oftast använder det ordet när hunden ska gå ifrån oss och söka efter något. 

  • Strössla godiset i din hand framför dina fötter. Tänk att du håller i flingsalt och ska smaksätta en gryta, ungefär så ska det kännas i handen. Vi har flera godisalternativ i vår shop som fungerar bra att smula sönder. 

  • Låt strösslet/godiset  regna ner vid valpens nos och på marken. Valpen kommer automatiskt börja lukta, slicka och äta smulorna. Under tiden du strösslar och hunden äter, så säger du det ordet du valt, upprepade gånger. Om valpen skulle tappa fokus kan du även strössla lite godis på hens huvud för att få den att titta ner i marken igen. 


Detta är en utmärkt övning att göra från sofflocket! Upprepa ofta och mycket. När signalordet kommer vill vi att valpen har förväntan nedåt marken, att näsan slås på och att valpen börjar äta godiset. När vi slår på valpens nos, kan man nästan säga att man stänger av ögon och öron. Något som kan vara bra när man är valp och fort blir trött. En väldigt användbar övning. Tänk på att göra övningen i en lugn miljö många gånger innan du testar i mer skarpa situationer. Det ska vara väl inövat utan störningar för att kunna fungera när mycket annat är intressant. Lycka till med din träning!