mars 27, 2024 Av Admin 0

Hästtäcke eller inte?

Det är en evig fråga som nötts och blötts i hästsporten. Om vi människor skulle gå utan kläder behöver vi ha en temperatur mellan 25-30 grader för att kunna reglera vår värmebalans bra. Det är ett ganska litet spann om fem grader där vi är trivsamma i temperaturen. Hästar skiljer sig mycket från oss, de reglerar värmen bra mellan 5 – 25 grader. Alltså ett mycket större spann än oss. Betyder det att vi bör kasta täcket när det blir varmare än fem grader? 

Det beror på, kan man säga. Men, ja… en frisk, oklippt häst med normal foderstat som inte står i full nederbörd behöver inte ha täcke vid + 5 grader eller mer. Såklart finns det individuella skillnader och speciella situationer, men det är en bra riktlinje. 

Det finns många faktorer som påverkar värmen hos hästar. Det absolut viktigaste är utfodringen. Ju mer mat hästen får att äta, desto bättre klarar den av att hantera kyla. Vilket skydd hästen har tillgång till i hagen (vind/vattenskydd), vilken ålder, ras, storlek och päls är andra faktorer som spelar roll. Friska hästar klarar kyla bättre än konvalescenter och hårt tränande hästar har faktiskt minst behov av täcke för att kunna reglera sin värmebalans. Magra hästar och likaså mindre hästar fryser lättare än välgödda hästar och hästar av större storlek. 

Generellt sätt klarar alltså hästar kyla mycket bättre än oss människor och när det blir ett par minusgrader är  ett par kilo extra hö mer effektivt än ett täcke till en frisk häst. En frisk häst som inte är klippt på vintern klarar sig oftast mycket bra utan täcke, hästen har ett eget skydd mot kyla. De har päls, tjockare hud än oss människor och deras värmereglering är bättre än vår.  Hästens eget skydd mot kyla påverkas mest negativt vid mycket nederbörd och blåst. Då kan det vara snällt att lägga på hästen ett täcke om den inte har något naturligt väderskydd i hagen. 

Det finns andra saker än kyla som kan vara aktuellt när det gäller frågan täcke eller inte. Det kan bli väldigt varmt och det kan skava. Skav gör ont. Om hästen får skav av täcke eller annan utrustning måste man försöka hitta en annan lösning. Det är ens skyldighet som djurägare. 

Det finns också LERA. Vi hästägare får ibland leva i månader i ett moln av lera då hästen gärna rullar sig i den värsta geggan i hagen. Det är jätteskönt att ha täcke på hästen av den anledningen, och det är inte fel. Det är dock alltid viktigt att se till att hästens täcke sitter bra, inte skaver eller skapar andra obehag. 

Flugtäcken kan vara skönt för hästen att ha på sommaren om man har mycket insekter i hagarna. Flugtäcken är ofta tunna och tillverkade så att de inte ska påverka hästens värmereglage särskilt mycket. 

Oavsett varför din häst behöver ha täcke på sig så är det viktigt att tänka på några saker. Ta av täcket i tid på våren så hästen inte behöver stå och svettas i vårsolen. Undvik alltid dubbla täcken då det blir tungt att gå runt i och dessutom hjälper det inte särskilt mycket mer mot kylan. Ta av täcket varje dag och lufta pälsen. Det är särskilt viktigt för att inte smuts under täcket ska ge skador och  eventuell värme och fukt ska ge svampangrepp. 

Halstäcken är faktiskt ganska onödigt, i alla fall med tanke på värme. Det gäller faktiskt också klippta hästar eftersom hästars värmeavgivning är mindre från halsen än resten av kroppen.

Tänk också på att inte lägga på täcke eller ländtäcke direkt efter ett ridpass. Det minskar möjligheten för hästen att kyla ner kroppen normalt efter ansträngning och den kan inte göra sig av med sin överskottsvärme. Är hästen varm efter ridpasset tar det längre tid för en häst att kylas ner än vad det tar för oss människor. En väldigt varm häst (tex efter hårt arbetspass på sommaren) kan med fördel duschas efter ridning.

Täcke eller inte är alltså inte en ja- eller nej-fråga. Det är en avvägning som kräver lite kunskap och ganska mycket kontroll av just  din häst och vilka förhållanden den lever under. Det är också en väder-fråga såklart. Kyla är inte så farligt, mycket nederbörd och blåst är värre!   

Min högst personliga åsikt är att vi täckar hästarna för mycket och tar av täcken alldeles för sent när det blir varmt på våren. Vad tycker du?