mars 13, 2024 Av Admin 0

Pausa valpen!

Vissa hundar kan behöva lite hjälp med att ta det lugnt. Ofta pratar man om att träna passivitet. I den här artikeln har vi bytt ut ordet passivitet mot ordet paus. Dels för att vi tycker att det låter trevligare, men också för att vi människor ofta har lättare att se att en paus innehåller någonting. Passivitet “känns” så tomt. 

 

När vi tränar hund använder vi oss av någon typ av belöning. Det kan vara godis, leksak, kel eller en mer engagerad tvåbening. Efter utfört moment förväntar vi oss att valpen varvar ner och slappnar av på egen tass. Det kan vara svårt för en liten valp som är nyfiken på det mesta. Här kan vi behöva hjälpa till och också tillföra något till pausen som gör det värt för valpen att pausa. Annars kan valpen få det mycket svårt att varva ner, då det är vid aktivitet som det roliga händer. 

 

En paus kan innehålla en massa saker. Att hunden får vila, sova, lukta, dricka, äta, tugga, leka, gräva, bada eller något annat den tycker om att göra utan att vi människor nödvändigtvis måste vara med. 

 

Att pausa när roliga människor, hundar och lukter finns runt omkring är inte alls självklart för en valp. Vi måste lära valpen hur den ska göra. Nedan följer enkla tips på hur du och din valp kan träna på att pausa. 

 

En filt  eller dyna som signalerar paus är bra att ha. Om du har möjlighet är det bra att använda samma filt för pausträning. Filten är inget tvång eller måste. Den finns där som en påminnelse till valpen att “tänk på att här kan du vila/äta/vara”. Lite som om att någon ställer fram en kanna iskallt vatten och stora fina glas. Visst blir man lite extra törstig då? Eller som när man går förbi sängavdelningen på IKEA, blir man inte lite extra trött då? 

 

Ta fram er filt och tuggben/fylld KONG/märgben eller liknande till hunden att sysselsätta sig med på filten. Detta för att arrangera miljön så att vi inte ständigt måste ingripa och visa vad som lönar sig mest. Är det gott/roligt nog, så kommer valpen att lösa det själv. Valpar är av naturen pyssliga och utforskar gärna på egen tass. Det häftiga med tuggben eller liknande är också att de flesta hundar lägger sig ner när de ska tugga/slicka. Och tuggandet/slickandet i sig är lugnande för hunden.

 

Går ni på valpkurs är det bra att rigga miljön så att det blir lättare att ta det lugnt mellan övningarna. Be kursledaren att ställa ut kompostgaller eller andra insynsskydd  runt pausplatsen. Det kan vara väldigt svårt att pausa för både dig som tvåbening och valpen om det är massa intressant som pågår i synfältet runt omkring. 

 

Ni kan också pausträna genom att ta med något gott tugg till både valp och tvåbening och gå ut och sätta er tillsammans på en parkbänk eller på gräsmattan. Ta med filten och kanske en bok till dig själv? 

 

Tänk på att träna på att pausa i olika miljöer. Det är svårt att pausa om man inte har fått leka av sig först, utföra sina behov eller är väldigt hungrig. Se till att förutsättningarna är bra för att slappna av helt enkelt. Det gäller såklart även dig som hundägare. Lycka till med pausträningen!