mars 6, 2024 Av Admin 0

Shejping

Shejping är ett ord som ganska ofta stöts på i hundvärlden. Men vad innebär det egentligen?

Shejping används oftast i samband med klickerträning. Det går ut på att hunden själv får söka sig fram till vad det är vi vill ha. Vilket beteende vi vill se. 

Om vi har gjort en plan där vi vill att hunden lägger sig på en filt och ska träna in detta genom shejping och klickerträning så börjar vi med att klicka för varje litet steg hunden tar i rätt riktning. Här behöver vi dela ner momentet i väldigt små delar, speciellt om hunden är helt ny på shejping! 

Planen och momenten kan se ut såhär:

  1. Vänd huvudet i riktning mot filten
  2. Titta mot filten
  3. Rör en tass i riktning mot filten
  4. Ta två steg i riktning mot filten
  5. Sniffa på filten
  6. Ställa sig på filten
  7. Sätta sig på filten
  8. Lägga sig på filten

Eftersom shejping går ut på att hunden ska tänka själv kan vi inte förutse exakt vad hunden kommer bjuda på, men allting som är i rätt riktning ska belönas, även om det bara är ett öra som vinklas åt det hållet. Planen kan därför behöva ändras efterhand, beroende på vad hunden bjuder på. Ofta har vi människor lite bråttom, och förväntar oss stora steg framåt, eftersom vi vet vad slutmålet är. 

Kom ihåg att det kan ta tid! Ha stort tålamod i starten när hunden precis börjar utforska vad du vill att den ska göra och kör korta, korta pass. All ny typ av träning kräver mer mentalt än den träning man redan är van vid. Det är inte meningen att hunden, första gången ni shejpar, ska förstå hela grejen med att den ska lägga sig på filten.

Det krävs träning för både människa och hund för att bli riktigt bra på shejping eftersom det är ett träningssätt som kräver både uppmärksamhet och tankeverksamhet. Det brukar ofta vara värt det extra arbetet dock då hundar som lär sig genom shejping tenderar att fästa beteendet väldigt fort när de väl förstår vad människan vill.

Har du inte riktigt koll på klickerträning? Då kan det vara bra att börja med det först. Läs gärna vår artikel om det! Lycka till med din träning.