februari 9, 2024 Av Admin 0

Inne- eller utekatt?

Det spelar ingen roll för kattens välbefinnande. Det tycker inte vi i alla fall. Eller rättare sagt, det behöver inte vara en avgörande faktor för att kunna ge katten ett meningsfullt liv. Tänk hellre på hur kattens dygn ser ut, får den utlopp för naturliga behov och blir katten aktiverad tillräckligt? Är den trygg och har varma, torra platser att vila på? Det gäller såklart både om man är ute- eller innekatt. 

Vad är egentligen viktigt i en katts liv? Katter är jägare men också bytesdjur. De har behov av att röra sig och jaga men också att vila på en trygg plats. Som alla djur är det viktigt att vi tillgodoser kattens naturliga behov. Det betyder inte att katter behöver få gå ut och jaga småvilt, vi kan tillfredsställa jaktbeteenden och rörelse på andra sätt. 

Såklart är det lättare att ge en katt som är ute tillgång till motion, jakt och rörelse. Men den utsätts också för faror som trafik, främmande människor, vilda djur och andra katter. Det är stora risker för en liten katt. Ett alternativ är att rasta katten i sele och koppel. Då får den utforska och motionera, men med betydligt mindre risker. Så gör vi ju med hund, det är egentligen konstigt att inte fler gör det med katt. 

Det man ska tänka på när man har innekatt – eller kanske bara en katt som (kanske speciellt under den kalla årstiden) är mycket inomhus är att katten får stimulans och aktivering. Katter är ett aktivt djur och de är ju faktiskt små rovdjur. Jaktlekar men också undersökande lekar är ett bra sätt att aktivera katten på.

För att ge din katt ett gott liv är det viktigt att tänka på att katten ska ha saker att göra, oavsett om man är inne eller utekatt. Många katter som har tillgång till att gå ut är ändå mer inne under vinterhalvåret eftersom katter inte är så förtjusta i kyla. Då kan det vara extra viktigt att tänka på att katten får aktivering inne. Understimulans kan faktiskt leda till beteendestörningar och genom att aktivera och leka med katten kan vi motverka det. 

Lek med katten! Leken är stressreducerande och dessutom är det ett väldigt roligt och mysigt sätt att umgås med katten. Låt katten leta mat – det är en del i jaktkedjan. Brottas med katten eller låt den jaga gosedjur eller kattvippor.

Utmana katten genom att låta den utforska nya saker och nya miljöer. Det går att sprida ut kartonger och tunnlar hemma och “möblera om” dessa efterhand. Ta fram burkar med olika saker att lukta på – fårull, hundmat, kattgräs, eller vad helst du kan komma på. 

Låt katten klättra. Om du vill undvika att katten klättrar på möbler och väggar så kan det vara en bra idé med en klätterställning. Det finns många finurliga hemmabyggen och lösningar om man är av den kreativa typen, annars finns färdiga varianter. Många katter föredrar också att komma upp en bit från golvet där de kan se ut över sina domäner. Klösbräda är ofta inbyggda i klätterträden vilket hjälper katten att hålla sina klor i bra skick. 

Klickerträna din katt! Ja, det går utmärkt att träna katter som man gör med hundar. På youtube kan du hitta massor av inspiration för vad du kan lära din katt. Vissa lär dem till och med att använda toaletten – och lugn, om det känns för avancerat så har vi kattlådor! 

Andra saker som är viktigt att tänka på för att katten ska trivas är att se till att vatten och mat serveras på olika platser, katter vill helst äta och dricka på olika ställen. Såklart ska både vatten och mat hålla god kvalitet. Katter är också väldigt noga med sin toalett, har gärna flera kattlådor, om du har flera katter är det ett måste. 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att oavsett om du har en inne eller utekatt: se till att kattens behov är tillgodosedda. Då spelar tak och väggar mindre roll.