januari 25, 2024 Av Admin 0

Klickerträning

Har du hört ordet “klickerträning” och undrat vad sjutton det betyder? 

Då är den här artikeln för dig! En lätt genomgång av grunderna till klickerträning.

En klicker är en liten dosa med en knapp som ger ifrån sig ett ljud – klick! Många tror att man använder klickern som ett kommando för hunden, men det är inte riktigt så det går till. Klickern gör ett ljud som låter likadant varje gång och är lätt för djuret att urskilja. Ja, man kan klickerträna i princip alla djur! 

Man lär djuret att koppla ihop klickljudet med att det betyder att belöning kommer. Klick = godis. Detta gör det enklare för oss människor att vara tydliga i vilket beteende vi vill belöna hos djuret. 

Man kan också använda ett markörord. Istället för klicket väljer vi ett ord eller ljud som inte används i vårt dagliga tal för att inte förvirra djuret. Tex “Yes!” som väldigt kort och tydligt. Det är viktigt att ordet uttalas på samma sätt och med samma tonfall – just därför är det ofta enklare att använda en klicker. Nackdelen är att man behöver ha en hand till klickern hela tiden. Vi har väldigt smidiga klickers på ring i vårt utbud – då tappar man inte bort den! 

När du börjar klickerträna ditt husdjur är det bra att börja enkelt. Du kan till och med börja “torrträna”. Alltså träna utan djur. Klicka och leverera en godisbit i en burk. Upprepa tills du känner att du har kontroll på alla prylar. När du sedan börjar med ditt husdjur är det några saker du ska tänka på; 

  • Gör det lätt att göra rätt. Tänk igenom din plan innan, se till att djuret är rastad och lagom hungrig/mätt. Det gäller faktiskt också dig som djurtränare. Det ska vara roligt att träna. 
  • Belöning ska alltid följa ett klick- även om du råkade klicka vid fel tillfälle. 
  • När du har lärt in ett beteende med klicker kan du byta ut klickandet mot en signal – alltså att du säger “sitt” när hunden ska sitta. Du måste dock alltid fortsätta belöna rätt beteenden. Ingen vill arbeta utan lön. Det är en vanlig missuppfattning att man kan sluta belöna djuret när den kan något. 
  • Ha en belöning som djuret gillar! Det är inte du som bestämmer vad djuret vill ha – vill den ha leksak, godisbitar eller vad är det som ditt husdjur är villig att jobba för? 
  • Träna korta pass med tydliga pauser. Det krävs ganska mycket tankekraft för både tränare och husdjur att komma in i det hela.
  • “Click for action – feed for position”.Detta kanske är lite överkurs men det kan vara bra att ha i bakhuvudet. Klicka precis när djuret gör det beteendet du vill se, mata sedan i den riktning du vill ha beteendet. Alltså; Ligga : hunden la sig ner, du klickade när hundens mage slog i golvet, hunden blir glad och ställer sig upp. Mata ner mot golvet. 

Det är så roligt att klickerträna! När du börjar bli varm i kläderna finns massor att bygga vidare på. Shaping till exempel, är ett toppensätt att arbeta med klicker. Men det, det är en helt annan artikel. Lycka till med din träning, och kom ihåg att det ska vara roligt! Ha rimliga krav på dig själv och ditt husdjur.