januari 18, 2024 Av Admin 0

Våga vägra matskål

I Sverige har vi  en djurskyddslag som innefattar många föreskrifter och paragrafer som ska vägleda oss i att ta hand om våra djur på ett bra sätt. Djurskyddslagen ska främja djurvälfärden. Men, har du tänkt på en grej? Ingenstans i djurskyddslagen eller i någon föreskrift finns det krav på att servera hund eller katt mat i matskål. Varför inte det? Därför att det inte gör något som helst för djurens välmående. Matskål finns för att vi människor tycker att det är smidigt, kladdfritt och enkelt. 

Det är helt okej att använda matskål, såklart! Vi fattar att det är enkelt och bra. Det finns också jättemånga fina och härliga skålar som dessutom är lätta att göra rent och hålla hygieniska. Vi har flera stycken till försäljning hos DjurVarDag. Men, med den här artikeln skulle vi gärna vilja utmana tankarna kring hur vi matar våra husdjur. Det finns så många olika sätt som dessutom ger mervärde. 

Att mata på andra sätt en den traditionella skålen kan faktiskt vara bra både för hunden eller katten som äter lite dåligt och för den som äter alldeles för snabbt.  Den som har dålig aptit kan man utmana genom att låta den arbeta för maten, det brukar faktiskt vara roligare!  En glupsk individ kan man hjälpa att äta långsammare genom aktiveringsleksaker, specialskålar eller andra lekar. Vi ska lista några roliga aktiviteter som helt saknar matskål men innehåller matleveranser! 

På promenaden 

Ta med maten på promenad. Istället för belöningsgodis kan man leverera matbitar på promenaden. För att göra det roligare går det ju att blanda med godis. Be hunden hoppa upp på stenar, stockar eller sätta tassarna på olika föremål. Göm matbitar i buskar eller i barken på ett träd. På en halvtimmes promenad hinner du leverera en normal portion utspritt över tid. Det är jättebra för en hund som äter för fort och dessutom kommer ni arbeta på er relation tillsammans. 

Tänk på att inte leka för häftiga lekar och mata för mycket direkt efter. Det kan ställa till det i magen. Balansövningar, sök och tricks är lagom, matbit för matbit. 

Fyll och frys 

Ett annat sätt att mata hunden på är att fylla aktiveringsleksaker eller olika tugg med hundens mat. Har man torrfoder som huvudföda kan man först blöta upp maten. Fyll sedan leksaken/tugget med smeten som blir. För att ge hunden en större utmaning kan man frysa in matpaketet. Då tar det längre tid att få ut maten, hunden får arbeta längre och dessutom slipper husse eller matte klet på mattan. Tycker man att detta är för kladdigt och smutsigt kan man ge maten utomhus. 

Frysta mataktiveringar är dessutom ett perfekt sätt att ge hunden svalka under varma sommardagar.

Aktiveringsspel 

Det finns mängder av aktiveringsspel i olika svårighetsgrader man kan använda sig av för att mata hunden. Det går lika bra att ha mat som godis i dessa, kanske både och?  Börja med en lättare variant och låt hunden öva. Kom ihåg att ställa undan spelet när det är tomt. Det skapar onödig frustration att försöka få fram mat ur ett tomt spel. I början kan det vara svårt att förstå för hunden eller katten hur den ska göra, men ge dem lite tid så kommer de lösa gåtan. Vissa kan behöva lite vägledning. Det finns jättefina spel som man kan bygga om för att successivt öka svårighetsgraden.

Vill man inte lägga pengar på färdiga spel kan man göra egna. Använd kartonger, handdukar eller toarullar och göm godis i . Istället för en snuffelmatta kan man använda gräsmattan. Släng ut maten i trädgården så att hunden eller katten får söka upp den! 

Det finns en sak till som kan vara bra att fundera över när det gäller matskålar. Många husdjur tycker att skramliga material är obehagligt eller att för höga kant på skålen stör för att man inte ser ut eller att morrhåren slår i. Bara det kan ju vara en anledning till att prova något annat. Hos oss på DjurVarDag hittar du massor av aktiveringsleksaker och andra användbara grejer för detta ändamål i kategorin Våga Vägra Matskål