augusti 31, 2023 Av Admin 0

Hunden i bilen – vad gäller? En guide till en säker resa

När äventyret kallar och du vill ta med dig din fyrbenta vän på färden är det viktigt att känna till de viktigaste reglerna för att säkerställa en bekväm och trygg resa för både dig och din hund. Informationen i denna artikel är samlad kunskap från oss på DjurVarDag i kombination med insamlat material från polisen och myndigheter som Jordbruksverket, för att ge dig en informativ guide om vad du behöver veta när du ska ha med dig din hund i bilen.

 

Säkerhet först – hunden som last

Polisen är tydliga: oavsett om din hund har en sele eller bur så är det viktigaste faktorn att den är säkrad som en last; precis som all annan utrustning i bilen. DjurVarDag har också satsat på säkerheten genom att erbjuda bälten och canvasburar i den fysiska butiken, inklusive det krocktestade märket MIM som är på ingång. Vi har även friskluftskrokar för att säkerställa en behagligare temperatur vid vistelse i en stillastående bil.

 

Lagen och Jordbruksverket

Lagen och Jordbruksverket ger vägledning kring hundtransport och de lägger stor vikt vid att man skall hålla uppsikt över sin hund och säkerställa att den är trygg under inbromsning. Tänk också på om hunden mår bättre av att få följa med på resan eller om det kanske i själva verket är så att den skulle må bättre av att få stanna hos vänner eller på ett hundpensionat. Sjuka eller skadade hundar bör inte transporteras alls om de riskerar ökat lidande.

 

Må bra i bilen

Innan resan är det viktigt att fundera över om din hund kommer att trivas i bilen. Särskilda regler gäller för tikar och valpar så som att en löpande tik bör transporteras åtskild från hanhundar, och att gravida tikar och diande valpar i sin tur har ytterligare egna restriktion för att säkerställa deras välbefinnande.

Oavsett vad så lämnar man aldrig en hund ensam i en varm eller kall bil – temperaturen kan snabbt bli farlig. Man ska också rasta och vattna hunden regelbundet och tänka på att ge foder med högst 24 timmars mellanrum.

 

Transportera på rätt sätt

När du transporterar din hund ska du se till att det sker på ett säkert sätt. Antingen med god uppsikt i bagageutrymmet eller genom att använda en transportbur, lastgaller eller säkerhetsbälte. Hundar får förvaras i bilen högst 3 timmar stillastående. Förvara inte hundar regelbundet i fordonet och se till att de har tillräckligt med utrymme.  

När du ska ge dig ut på vägarna med din hund bör du se till att ha koll på reglerna och tar hänsyn till hundens komfort och säkerhet. Med rätt förberedelser kan ni njuta av varje mil av äventyret tillsammans!

 

 

Här har ni några produkter som kan göra äventyret ännu mer behagligt: